Иде.ли - Форум за дискусии: Аляска - Иде.ли - Форум за дискусии

Към съдържанието

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да пишеш в тази тема

Аляска Кога да отидем и какво да посетим?

#1 Потребителят е офлайн   Arcadia Икона

• Участник
  • ЗвездичкаЗвездичка
  • Виж галерията
  • Група: Група Б
  • Рег.: 28-September 08

Публикувано 12 February 2009 - 06:37 AM

През последните няколко месеца съм луднал на тема Аляска. Непрекъснато ровя в нета, поръчвам всякакви рекламни брошури и справочници, приятели ми изпращат книги и дискове. С две думи - манията ме е завладяла напълно. Ако е рекъл Господ, тази година това пътешествие трябва да се осъществи. Ако ли пък не, незнам кога ще бъде... Но силно се надявам да го осъществя все някога.
Ето какво съм намерил до момента:
В Аляска е най-добре да се ходи от средата на май до средата на юни, или в края на септември, но не и по-късно (октомври вече е рисковано). Причините? От средата на юни и през целия юли и август Аляска е подвластна на две напасти - комари и туристи. И ако с първите можеш да се справиш срещу пет долара, колкото е едно шишенце с репелент, то с вторите май оправия няма.
Умен приятел ми даде съвет да си наема RV (Recreational Vehicle) - бусче, превърнато в къщичка. Каравана на четири колела. В него има всички необходими удобства, и струва колкото (а може би и по-малко) среднобюджетен хотел. Но пък имаш свобода да замръкваш където пожелаеш и спестяваш средствата, които така или иначе трябва да похарчиш за кола под наем.
И тъй като вече ви запознах с двете най-важни неща, свързани с Аляска по-долу само ще щрихирам местата, които на всяка цена трябва да се посетят. Няма да се впускам в подробни обяснения за всяко едно от тях, защото пътеписа ще го пиша след пътешествието, а не сега. И така, според мен задължително трябва да де посетят:
1. Denali National Park - на около 5 часа от Anchorage - на територията на парка се намира Mt. McKinley- най-високият връх на територията на Северна Америка (6 194 м.). Може да се лети около него със самолетче. И като цяло природата в парка е уникално красива. Гледал съм прекрасни снимки оттам и имам ясна представа за какво става въпрос.
2. Fairbanks и Полярният кръг. Феърбанкс е на около 2,5 ч. от Денали. На още толкова по-на север е полярният кръг. Незнам защо, но съм си наумил да преспя една нощ оттатък линията. Има маркер, който го указва, така че ще знам точно къде се намира линията и кога съм я преминал.
3. Kenai Peninsula - по думите на мнозина - може би най-красивата част от Аляска. Тук има толкова много неща, които си заслужават да се видят, че няма да ми стигнат и три страници, може би. Само ще ги маркирам - Girdwood и Turnagain Arm от който може да се наблюдава най-високата и най-бърза приливна вълна (някой казват в света, според мен само в САЩ); Seward, който предоставя прекрасна възможност за разходка с корабче из фиордите на Kenai Fjords National Park; Soldotna, където има възможност да ловите сьомга в пенливите води на Kasilof River и Kenai River и разбира се Homer откъдето се откривала най-добрата възможност за наблюдение и снимане на белоглави орли Bald Eagles (Haliaeetus leucocephalus)...

Засега стига толкова... Ако някой е бил там, или планира да ходи - нека да сподели. Ще съм му лично благодарен, а ще бъде интересно и за останалите!
0

#2 Потребителят е офлайн   Arcadia Икона

• Участник
  • ЗвездичкаЗвездичка
  • Виж галерията

Публикувано 01 March 2009 - 06:38 AM

Баси, на никой друг ли не му се ходи до Аляска?!? ohmy.gif
0

#3 Потребителят е офлайн   zemonti Икона

• Новобранец
  • Звездичка
  • Група: Регистрирани
  • Рег.: 15-February 09

Публикувано 06 March 2009 - 09:09 PM

QUOTE(Arcadia @ 01/03/2009 - 01:38) <{POST_SNAPBACK}>
Баси, на никой друг ли не му се ходи до Аляска?!? ohmy.gif

Категорично не! Виж, ако отвориш дума за Мексико, Вегас, или нещо такова да, ама да отидеш от студ на още по-голям студ си е мазохизъм.
0

#4 Потребителят е офлайн   Arcadia Икона

• Участник
  • ЗвездичкаЗвездичка
  • Виж галерията

Публикувано 07 March 2009 - 07:49 AM

QUOTE(zemonti @ 06/03/2009 - 14:09) <{POST_SNAPBACK}>
Категорично не! Виж, ако отвориш дума за Мексико, Вегас, или нещо такова да, ама да отидеш от студ на още по-голям студ си е мазохизъм.

Има отворена тема за Западния бряг (мисля, че можем да прикачим и Лас Вегас към нея) - хайде да се "срещнем" там. Бил съм в Лас Вегас (като турист) и може да се получи разговор по темата, знае ли човек.. Засега те поздравявам с няколко кадъра оттам.

И между другото, от май до септември температурите в Аляска са между +18 и +25 градуса (че понякога дори повече)... wink.gif Супер е, повярвай ми!

Прикачени миниатюри

• Прикачено изображение
  • Прикачено изображение
  • Прикачено изображение

0

#5 Потребителят е офлайн   maznislava Икона

• Новобранец
  • Звездичка
  • Рег.: 07-March 10

Публикувано 08 March 2010 - 12:24 AM

Arcadia, може ли да дадеш линк към пътеписа ти за Аляска?
Благодаря предварително
0

#6 Потребителят е офлайн   iivapetrova Икона

• Новобранец
  • Звездичка
  • Рег.: 08-May 10

Публикувано 22 May 2010 - 10:16 AM

Виж мнениетоmaznislava написа на 08 March 2010 - 12:24 AM:

Arcadia, може ли да дадеш линк към пътеписа ти за Аляска?
Благодаря предварително

И мен това ме интересува. Звучи вълнуващо, определено имам интерес.
0

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да пишеш в тази тема